انجمن های پرتال علمی دانشجویان ایران
بازگشت   انجمن های پرتال علمی دانشجویان ایران > رشته هاي فني و مهندسي > مهندسي كشاورزي > گياه پزشكي

پاسخ
قدیمی 05-15-2009, 10:59 PM   #1
amin
کاربر فعال
 
تاریخ عضویت: Oct 2008
محل سکونت: تهران-سعادت آباد
نوشته ها: 798
تشکرها: 544
دفعات تشکر شده در 762 پست: 1,822
Wink تریستیزای مرکبات(بیماری غم) Citruc Tristeza

تریستیزای مرکبات(بیماری غم) Citruc Tristeza

Trieste به معنی غم و اندوه است. این بیماری اولین بار در اواخر سال 1890 در آفریقای جنوبی مشاهده شده است. در ابتدا تصور می‌شد که علت ناسازگاری بین پایه و پیوندک است.
سایر مناطق مورد انتشار این بیماری عبارت اند از:جنوب و غرب آفریقا-جاوه-جنوب کالیفرنیا-فلوریدا-تکزاس-استرالیا-اسراییل –فیلیپین تایوان-ژاپن-هندوستان-تایلند-ونزویلا و ترکیه

منوچهری در سال 1347می نویسد:این بیماری تا کنون در ایران دیده نشده است و باید نهایت دقت را به کار برد تا از خارج وارد نشود. . در ایران بیماری در سال 1355 در ساری روی نارنگی ساتسوما satsuma مشاهده شده است .در سال 1356ابراهیمی کارشناس موسسه اصلاح و تهیه بذرو نهال از رامسر و همچنین مارتینز کارشناس سازمان خواروبارکشاورزی در صفی آباد اهواز با انجام یک سری آزمایشات پیوندی وجود بیماری تریستیزا را به اثبات رسانیده است.


تریستیزا به همه انواع مرکبات از قبیل لیمو-پرتقال-گریپ فروت –انواع نارنگی-لیمو عمانی-ترنج و غیره سرایت می کند.بیماری باعث زوال ونابودی درختان شده و عوارض آن به صورت پژمردگی کم و بیش ناگهانی و خشک شدن برگها و مرگ سر شاخه ها ست.میزان خسارت این بیماری در آفریقای جنوبی تا 90%تعیین گردیده است.

علایم بیماری:در درختان مبتلا به تریستیزا نشانه های متعددی بروز می کندکه تشخیص آنها اغلب مشکل می باشد زیرا اکثر این نشانه ها همیشه معین و ثابت نیست.برگها برنزه شده و علایم کمبود غذایی را نشان می دهد.شاخه ها و برگ ها می ریزند و شاخه های جوان وشاخه های فرعی و ریشه های درخت متناوبا خشک شده و به اصطلاح علایم die backرانشان می دهد.درختان مبتلا تا مدت چند سال میوه نداده و گهگاه ظرف مدت چند ماه می میرد و در این حالت برگ ها خشک و متصل به شاخه ها باقی می مانند.


نشانه های تریستیزا در انواع مختلف مرکبات و حتی در میزبان وقتی که روی پایه های مختلف رشد می کنند متفاوت می باشد.علایم مشخصه در درختانی که روی پایه های حساس پیوند خورده شامل زوال سریع(quick decline)است.اما در درختان پیوند نخورده یا پیوند خورده علایم فرورفتگی ساقه(stem pitting)و در برخی درختان پیوند نخورده و برخی از واریته ها علایم زردی برگ(yellows)ظاهرمی شود.در درختان مسن پرتقال رشد درخت بطور نسبی یا کامل می شود و انواع تغییر رنگ برگ به وجود می آید.برگهای مسن کدر یا کمی برنزه به نظر رسیده و بعدا تمام سطح برگ یا قسمت هایی از آن بخصوص در رگبرگها کم و بیش زرد می شود.درختان بیمار با برگهای زرد از فاصله دورجلب توجه می کنند.با توسعه بیماری برگهای مسن از پایین دربه بالای درخت شروع به ریزش می کنند.قطع برگ ها اغلب بین دمبرگ و پهنه برگ اتفاق افتاذه و دمبرگ پیوسته به شاخه باقی می ماند.از محل جوانه های جانبی یا روی ساقه های لخت درختان مبتلا شاخه های جوان ضعیفی می روید که برگهای آنان کمرنگ و رگبرگ اصلی آنان زرد رنگ است.شاخه های درخت از نوک به تدریج مرده وبعد از 2یا3سال تمام ساقه های کوچک می میرد و فقط تعداد کمی پاجوش ضعیف که هنوز برگ دارد روی ساقه یا تنه اصلی باقی می ماند.


عامل بیماری:عامل تریستیزا یک نوع ویروس ازگروه closterovirusبوده که اندازه آن 2000×12 نانومتر بوده که یکی از طویلترین ویروس های گیاهی است که اینان در طبیعت دارای نژادهای گوناگونی است که حداقل 3 نژاد آن علایم مشخص بیماری را تولید می کنند. محل استقرار و فعالیت این ویروس در آوند آبکشی درختان بیمار است. این ویروس از طریق مکانیکی قابل انتقال نیست.ویروس تریستیزا از طریق پیوند و در طبیعت از طریق حشرات منتقل می شود. حدود 50 نوع شته به عنوان ناقل ویروس تریستیزا شناخته شده که در هرمنطقه مرکبات خیز گونه های معینی دخالت دارند. مهمترین شته هایی که تا کنون به عنوان ناقل ویروس تریستیزا شناخته شده است عبارت اند از:
1-toxoptera aurantii
2- citricida toxoptera
3-aphis gossypii
4- spiraecola aphis
5-aphis craceivora
6-dactynotus jaceae
7-myzus persica


از بین شته های گفته شده گونه های aphis gossypii و myzus persicaازآفات مهم مرکبات بوده و احتمال میرود که این دو شته ناقل ویروس در شمال ایران هستند(ابراهیم نسبت 1978).علاوه بر شته ها بعضی از سس ها مانندcuscuta americana وcuscuya subinculasaنیز در انتقال ویروس تریستیزا دخالت دارند.با آنکه مطالعات زیادی درباره انتقال ویروس از راه بذر گردیده ولی هیچیک از این کوشش ها به ثمرنرسیده است(knorr 1973).

زیست شناسی:همان طور که گفته شد بعد از پیوند مهمترین طریقه انتقال و انتشار بیماری توسط شته ها انجام می شود.شته های ناقل پس از 5تا 60 دقیقه تغذیه روی گیاه بیمار ویروس دار شده و ظرف مدت 30دقیقه تغذیه روی گیاه سالم آن را آلوده می کنند.شته در صورت ادامه تغذیه روی درخت سالم به سرعت ویروس خود را از دست می دهد.آلودگی درختان ظاهرا موقعی انجام می گیرد که ویروس به داخل آوند آبکشی وارد شود.در نهالهای لیمویی نوع مکزیکی علایم بیماری 4 تا 6 هفته بعد از آلودگی ظاهر می شود.چنین به نظر می رسد که فعاتیت ویروس و احیانا بعضی از سلولهای پارانشیمی یا شبه پارانشیمی مجاور آوند آبکشی است.بعد از آلوده شدن درخت درخت به ویروس سیتوپلاسم سلول های مجاور آوند آبکشی غلیظ شده و توده های شدیدا رنگ پذیری به وجود می آیند که بعده به حالت سوزنی و دسته ای در می آیند.در میزبان هایی که علایم فرورفتگی ساقه به وجود می آید حالت پررنگی ابتدا به داخل کامبیوم گسترش یافته وبه دنبال آن hypertrophy و نکروزانجام می گیرد.در هو گسیختن بافت کامبیوم باعث جلوگیری از تشکیل سلولهای آبکش می شود.بافتی که در منطقه آسیب دیده به وجود مب آید نرم و بی سازمان بوده و معمولا چسبیده به پوست باقی می ماند.بطوریکه اگر پوست را جدا کنیم فرورفتگی هایی در چوب دیده خواهد شد.در درختانی که روی پایه های حساس پیوند خورده اند لوله های آبکشی غالبا در زیر محل پیوند در مد ت 7تا8ماه بعد از تلقیح ویروس بروز می کند.در درختان مسن نشانه های بیماری روی قسمت های هوایی 10 تا 23 ماه بعد ظاهر می شود.در تمام این مدت بافت های ریشه ای از نشاسته ای که قبلا در آنها ذخیره شده تغذیه و بالاخره این ذخیره تمام می شود.پس از اتمام ذخیره نشاسته ریشه ها پوسیده و انهدام و زوال درختان به دنبال آن پیش می آید.

.



روش تازه در تشخیص بیماری تریستیزا:به تازگی در ایران در موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی موفق به استفاده از نانوذرات کوانتومی در تشخیص بیماری تریستیزا شده اند. در این پروژه از طریق "کونژوکه" کردن نانو ذرات نقاط کوانتومی، ویروسها در بافت گیاهی تشخیص داده می شود و به وسیله میکروسکوب فلورسنس رد یابی می شود. این پروژه در سه مرحله انجام می شود: در مرحله اول توان اتصال آنتی بادی اختصاصی ویروسها به ذرات نانو انجام می گیرد و در مرحله دوم نمونه های آلوده به ویروس با استفاده از نانو ذرات مورد مطالعه
مبارزه:
1-بهترین راه تهیه پیوندک سالم و عاری از ویروس و پیوند آن روی پایه های مقاوم است.
2-حرارت درمانی که گیاه را درون اتاقک به مدت 40 روز در دمای 45-32 درجه می شود.
3-سمپاشی علیه شته ها
4-کشت بافت سلولی که روی محیط کشت آگار انجام می شودرار می گیرد و در نتیجه ویروس با میکروسکوب فلورسنس تشخیص داده می شود.
__________________
براي انسانهاي بزرگ بن بست وجود ندارد. چون بر اين باورند که: يا راهي خواهم يافت يا راهي خواهم ساخت
amin آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
3 کاربر زير از amin براي اين پست مفيد تشکر کرده اند:
ehsan (05-17-2009), fateme (05-30-2009), melina (05-16-2009)
پاسخ


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 
ابزارهای موضوع
نحوه نمایش

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code is فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است
انتخاب سریع یک انجمن



اکنون ساعت 12:02 AM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد.
Design & Support By BlogSkin
Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

 Language BY Farsivb Ver 3.0


تمامی حقوق محفوظ و استفاده از آن با ذکر منبع مجاز است.