انجمن های پرتال علمی دانشجویان ایران
بازگشت   انجمن های پرتال علمی دانشجویان ایران > رشته هاي پزشكي > پزشكي > پزشكي

پاسخ
قدیمی 02-04-2009, 05:50 PM   #1
fateme
کاربر نیمه فعال
 
تاریخ عضویت: Jan 2009
محل سکونت: تهران
نوشته ها: 391
تشکرها: 1,442
دفعات تشکر شده در 397 پست: 1,067
Talking نگهداری حبوبات

نگهداری حبوبات
ارزش غذایی
حبوبات پس از غلات, دومین منبع مهم غذایی محسوب می شود. حبوبات یا «بنشن» حاوي مقدار زیادی
پروتئین، مقداری کربوهیدرات و مقدار نسبتا فراوانی مواد معدنی است. همچنين, مقدار زیادی از ویتامین
های گروه « ب» به استثنای «ریبوفلاوین» را دارد.
ارزش زیستی پروتئین حبوبات از گوشت کمتر است و این کمی ارزش به علت کمبود «اسیدهای آمینه
گوگرد دار» مانند «متیونین» و «سیستئین» در این مواد خوراکی است.
جایگاه غذایی حبوبات

در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزء گوشتها محسوب می شود؛ زیرا حبوبات از نظر پروتئینی بسيار غنی
اند. پروتئین حبوبات 2 تا 3 برابر غلات و 10 تا 20 برابر بیشتر از گیاهان غده ای ( نشاسته ای) است. به
طور معمول, حبوبات را «گوشت مردم فقیر» می نامند.
همچنین, دانه های حبوبات, از نظر آهن و کلسیم غنی است. 2 تا 3 واحد حبوبات معادل 1 تا 5/1 لیوان
حبوبات پخته شده است.
اختلالات گوارشی
حبوبات به علت وجود مقدار زیادی از قندهای غیرقابل جذب و مواد سمی، هنگام مصرف، ممکن است ایجاد
اختلالات گوارشی بویژه «نفخ شکم» کند.
این قندها در روده کوچک هضم نمی شوند؛ زیرا آنزیم مناسب آن وجود ندارد. بنابر این, آنها هضم نميشود و وارد روده بزرگ می شود، جایی که باکتریهای تخمیرکننده موجب تولید گاز می شود و همچنين, سبب عوارضی مانند: اسهال، دل آشوب و دل درد می گردد.
کاهش اختلالات گوارشی
به هنگام خیساندن و شستشوی حبوبات, سموم محلول در دانه های آنها خارج می شود، بنابر اين, باید:
الف) پختن آنها در مقدار آب کافی و خارج ساختن آب, قبل از مصرف با دقت انجام گیرد.
ب) خیس کردن دانه در آب سرد برای تمام طول شب انجام شود. به طور کلی خیساندن حبوبات قبل از پخت, سبب کاهش اختلالات گوارشی در هنگام هضم می شود.
آلودگی حبوبات
قسمت خارجی حبوبات و غلات دروشده, مقداری میکروبهای در حال رشد دارند که آلودگی های حاصل از خاک و حشرات و منابع دیگر نیز به آن اضافه می شوند؛ با این حال پاک کردن و شستن حبوبات بعضی از میکروبها را از بین می برد.
گفتني است از آنجايي که بر روی حبوبات به طور معمول, فرایندی انجام نمی شود که میکروب‏های طبیعی آن کاهش يابد؛ بنابر این, این مواد حاوي کپکها، مخمرها و باکتریهایی هستند که اگر رطوبت کافی اضافه شود، بسرعت رشد می کنند و سمي تولید می کنند که از نظر به خطر انداختن سلامت و بهداشت جامعه مهم و در خور توجه است.
رفع آلودگی حبوبات
حبوبات جزء مواد غذايي هستند كه دير فاسد ميشوند؛ بنابر اين, چنانچه در جای مناسب نگهداری شوند، می توان آنها را براحتی تا یک سال نگهداری کرد.
در ضمن, شستن و پاک کردن حبوبات قبل از مصرف بهترین شیوه کاهش آلودگی است.
عمده ترین عامل آلودگی حبوبات, حشرات و آفات انباری هستند؛ براي نمونه, انبار کردن محصول دانه لوبیا چشم بلبلی و نگهداری آن به دقت زیادی نياز دارد؛ زیرا یکی از مهمترین آفات انباری یعنی سوسک چینی به طور مرتب روی بذر تخم ریزی ميكند و در آنها سوراخهایی ایجاد، و سپس از لپه داخل بذر تغذیه می کند.
شناسايی آلودگی حبوبات
برای شناسايی حبوبات آلوده اين دو روش را به کار ببرید:
الف) چنانچه حبوبات بسته بندی شده خریداری می کنید، بسته را در دست چپ بگيريد و با انگشت وسطی دست راست به آن ضربه بزنید. چنانچه حشره داشته باشد، به سمت نایلون ميآيد و ديده می شود.
ب) مقداری حبوبات در آب بریزید. در این صورت حبوبات سوراخ‏دار به سطح آب می آیند و شما آنها را جدا می کنید. در ضمن بر اثر خیس خوردن، حشرات موجود در دانه حبوبات، به روی آب می آیند که باید قبل از مصرف، آنها را جدا کنید.
روش نگهداری حبوبات
دو نکته گفتني است:
الف) این مطلب برای حبوبات خشک ذکر شده است.
ب) جبوبات جزء مواد غذایی هستند كه دیر فاسد ميشوند.
با توجه به اين دو تذکر, می توان حبوبان را در جای خشک و خنک به مدت یک سال نگهداری کرد. اگر چه به
طور معمول, مدت نگهداری حبوبات (تاریخ تولید و انقضا) بر روی بسته آن نوشته شده است، قرار دادن
حبوبات در محل های مرطوب, سبب رشد کپک ها بر روی حبوبات می شود. در ضمن, به دلیل حساس
بودن لوبیای چشم بلبلی می توان برای نگهداری آن از یخچال استفاده کرد.
روش پخت حبوبات
براي کاهش نفخ ناشی از آن, حبوبات را به مدت 12 ساعت در آب سرد خیس کنيد و سپس آن را عوض
کنید و دور بریزید. حبوبات خیس شده را جداگانه بپزید و مصرف کنید. در ضمن می توانید آن را با مواد
خوراکی دیگر مخلوط کنید. در این عمل, مقدار زیادی از قندهای جذب
نشدني و مواد سمی که موجب نفخ می شود, از حبوبات جدا می شوند.
یادآوری می شود جدا کردن پوست حبوبات، سبب هضم آسان
تر آنها خواهد شد

ویرایش توسط maziyar : 02-04-2009 در ساعت 10:00 PM.
fateme آنلاین نیست.   پاسخ با نقل قول
کاربران زير از fateme براي اين پست مفيد تشکر کرده اند:
maziyar (02-04-2009)
پاسخ


کاربران در حال دیدن موضوع: 1 نفر (0 عضو و 1 مهمان)
 
ابزارهای موضوع
نحوه نمایش

مجوز های ارسال و ویرایش
شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
شما نمیتوانید فایل پیوست در پست خود ضمیمه کنید
شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید

BB code is فعال
شکلک ها فعال است
کد [IMG] فعال است
کد HTML غیر فعال است
انتخاب سریع یک انجمن



اکنون ساعت 08:19 AM برپایه ساعت جهانی (GMT - گرینویچ) +3.5 می باشد.
Design & Support By BlogSkin
Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

 Language BY Farsivb Ver 3.0


تمامی حقوق محفوظ و استفاده از آن با ذکر منبع مجاز است.